Használt gumi elszállítás a környezetvédelem szolgálatában

2024. jan 31. | Használt gumiabroncs elszállítás

Az abroncsokat lehetetlen nélkülözni, viszont a használt gumi elszállítás és újrahasznosítás a környezetvédelem szolgálatában áll!

umiabroncsokat naponta használunk, de talán nem is gondolunk arra, milyen alapanyagok és adalékok kellenek a gyártáshoz, azt pedig még kevésbé fontolgatjuk, hogy milyen hatással lehetnek a környezetre. Nézzük tehát a legfontosabb tudnivalókat és ezekkel összefüggésben a használt gumiabroncs elszállítás jelentőségét!

Milyen összetevők alkotják az abroncsokat?

A gumi alapanyaga a kaucsuk, egy természetes anyag, amit a kaucsukfa kérgéből nyernek ki. Ez egy olyan polimer, amelynek molekulái hosszú láncokat alkotnak, melyek között gyenge kötések vannak. Ez teszi a kaucsukot rugalmassá, ugyanakkor törékennyé is, így hát javítani kell a tulajdonságait, méghozzá egy kémiai folyamattal, amelyet vulkanizálásnak neveznek.

Használt gumiabroncs elszállítás

A vulkanizálás során a kaucsukhoz ként vagy más anyagokat adnak, és magas hőmérsékleten, illetve nyomáson kezelik. Ennek hatására a polimerláncok között erősebb kötések jönnek létre, amelyek hálószerű szerkezetet alkotnak. A vulkanizált anyag ellenállóbb a hővel, a hideggel, a kopással, az időjárással és a vegyi anyagokkal szemben, mint a természetes kaucsuk.

A vulkanizált kaucsuk önmagában azonban még mindig nem alkalmas gumiabroncsok gyártására, ezért különböző adalékanyagokra van szükség, hogy a kívánt tulajdonságokat elérjék. Ezek közé tartoznak a töltőanyagok, a lágyítók, az öregedésgátlók, a vulkanizálószerek, valamint a gyorsítók, aktiválószerek és késleltetők különböző típusai.

Milyen hatást gyakorol mindez a környezetre?

  • A gumiabroncsok gyártásához szükséges nyersanyagok kitermelése, szállítása és feldolgozása energia- és erőforrás-igényes, valamint környezetszennyező.
  • A használat során a gumikopásból eredő apró részecskék a levegőbe, a talajba és a vízbe kerülnek, káros hatásokat kifejtve az élővilágra.
  • A használt abroncsok nagy mennyiségű hulladékot jelentenek, nehezen bomlanak le, az illegális lerakás és az égetés pedig környezeti, illetve egészségügyi problémákat okozhat.

Mindezekkel együtt be kell látni, hogy abroncsokra szükség van, amit tehetünk a környezetért, hogy szakemberekre bízzuk a használt gumi elszállítást.

Használt gumiabroncs elszállítás

A használt gumi elszállítása és újrahasznosítása

A gumiabroncsok környezeti hatásainak csökkentése érdekében fontos, hogy a használt gumiabroncsok megfelelő helyre kerüljenek. Magyarországon évente 40 ezer tonna gumihulladék keletkezik, a hasznosítás azonban igen alacsony szinten áll, ennek jelentőségét tehát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Az újrahasznosításnak két alapvető formája lehetséges:

  • Ismételt felhasználás: Ha az anyag megfelel a biztonsági követelményeknek, más formában még betöltheti eredeti funkcióját, de alapul szolgálhat zajvédő falak, játszótéri eszközök, kerti bútorok kialakításához is.
  • Gumiőrlemény: Ebben a formában újra lehet használni gumitermékek gyártására, mint például padlóburkolatok, sporteszközök és útépítési anyagok, de pirolízissel akár más anyagokat is elő lehet állítani belőle.

A használt gumiabroncsok újrahasznosítása nem csak környezetvédelmi szempontból jelentős, hanem gazdasági előnyöket is tartogat, hiszen csökkenti a nyersanyag- és energiafelhasználást. Ennek megfelelően feltétlenül szükség van a feldolgozási rendszer fejlesztésére és a fogyasztók tudatosságának növelésére.

A szakszerű használt gumiabroncs elszállítás az első lépés a célok felé, amik mindannyiunk számára fontosak. Ha Te is szeretnél hozzájárulni a környezet védelméhez azzal az egyszerű dologgal, hogy a megfelelő partnert választod a szállításhoz, lépj velünk kapcsolatba!


Elérhetõségek
Telefon:+36702995760
E-mail: imrekornyezetvedelmikft@gmail.com