Használt gumiabroncs elszállítás

Használt gumi elszállítás: egy szolgáltatás a környezetért

Ha az abroncsoknak eredeti formájukban már nincs hasznuk, az újrafeldolgozás a legjobb megoldás, ehhez pedig használt gumi elszállításon keresztül vezet az út!

Megszoktuk, hogy ami fölöslegessé válik, azt a kukába rakjuk, esetleg lomtalanítás alkalmával szabadulunk meg tőle, de ha valamit nem kezelhetünk a többi hulladékkal azonosan, sokszor tanácstalanok vagyunk. Az abroncsok ebbe a kategóriába tartoznak, hiszen speciális bánásmódot igényelnek, de mit csináljunk velük? Egyáltalán mikor érkezik el az idő, amikor már nem tudják betölteni funkciójukat és mi történik velük azt követően? Íme a válaszok!

használt gumiabroncs elszállítás

Amikor az abroncsokat selejtezni kell

A legjobb abroncsoknak is csökken a teljesítményük idővel, ahogy kopik a futófelület, úgy válik egyre csekélyebbé a profilmélység. Ez hatással van az autó tapadására és a féktávolságra is, ezért a szakértők általában egyetértenek abban, hogy 1,6 milliméteres profilmélység alatt jobb nem használni az abroncsot. Jó tudni, hogy ezeknek is van szavatossági ideje, vagyis függetlenül minden egyéb körülménytől, a 10 évnél idősebb abroncsokat ajánlott kiselejtezni.

Segítségre van szüksége a használt gumiabroncsok elszállításában?
Hívjon minket elérhetőségeinken!

Mihez kezdjünk a hulladékkal?

használt gumiabroncs elszállítás

A használt abroncsokat szigorúan tilos a természetben hagyni, mivel a talajba vagy a vízbe kerülve mérgező anyagok oldódnak ki, és ugyanígy az égetés is illegálisnak minősül annak környezetre és ránk, emberekre gyakorolt negatív hatásai miatt. Mindez értelemszerűen a legkevésbé sem összeegyeztethető a környezettudatos szemlélettel, ráadásul pénzbírsággal is járhat, így mindenképpen más, szabályos megoldáshoz kell folyamodni.

Sok helyen találkozni alternatív, ám határozottan kreatív megoldásokkal, ha az abroncsok már nem tudnak megfelelni eredeti funkciójuknak, kerülhetnek játszóterekre vagy épp versenypályákra. Az egyetlen, amire figyelni érdemes, hogy kültéri alkalmazásban gondolkodjunk, mivel a kipárolgás meglehetősen kellemetlen szaggal jár. Bár tény, hogy ez is kíméletes a környezetre nézve, a használt abroncsok elenyésző százaléka kel újra életre ilyen módon.

Az egyetlen megoldás, amivel nem tévedhetünk, a használt gumiabroncs elszállítás, hiszen ilyen módon biztosak lehetünk benne, hogy egyenesen oda jut a hulladék, ahol azt feldolgozzák. Azon felül, hogy környezetbarát, egyszerű és gyors megoldás is szakértők kezébe adni a feladatot, méghozzá azért, mert megkímélhetjük magunkat a vonatkozó előírásokkal kapcsolatos utánajárástól.

Az újrafeldolgozás hatása a környezetre

Környezetbarát és egyben abszolút átlátható módja az újrahasznosításnak, ha a gumit másodlagos nyersanyaggá alakítják a megfelelő eljárásokkal. Hogy pontosan milyen formában nyer új életet az abroncs, az ebből a szempontból nem releváns, ami viszont fontos, hogy újrafeldolgozással elejét lehet venni annak, hogy különféle mérgező anyagok, például kén szabaduljon fel, amivel végső soron olyan problémák akadályozhatók meg, mint a talaj túlsavasodása.

Szintén a használt abroncsok újrafeldolgozása mellett szól az esőerdők állományának csökkenése, hiszen ha rendelkezésre áll gumipor, nincs szükség irtásra a gumiültetvények javára. Ez ráadásul további pozitívumokat tartogat számunkra, melyek közül fontos megemlíteni a CO₂-szennyezés csökkenését, az esőerdők ugyanis sokkal többet nyelnek el ebből az anyagból, mint a gumiültetvények, vagyis tisztább levegőt szívhatunk be.

használt gumiabroncs elszállítás

Ha Te is olyan megoldást keresel, amivel tehetsz egy lépést a környezetért, bízd ránk a használt gumi elszállítást, hiszen munkánkat szakszerűen, az előírások betartása mellett végezzük, hogy az abroncsok oda kerüljenek, ahol helyük van! Nagyobb mennyiség, rendszeres szállítás? Kérd bátran ajánlatunkat!

A használt gumiabroncs elszállítás legyen a mi feladatunk!

Szükséged van egy partnerre, akire rábízhatod a használt gumiabroncsok elszállítását? Az előírások betartása és a környezet védelme velünk nem kihívás!

Te tudtad, hogy csak az Európa Unió országaiban nagyjából 3 millió tonna gumihulladék keletkezik éves szinten? Ez bizony elképesztően nagy mennyiség, és tekintve, hogy veszélyes hulladékról van szó, a használt gumiabroncsok nem kerülhetnek az egyszerű szemétgyűjtőkbe. De mi a probléma tulajdonképpen a gumival, hogyan lehet szabályos úton megszabadulni az abroncsoktól, és milyen lehetőségek vannak az újrahasznosításra? Nézzük!

használt gumiabroncs elszállítás

Amiért a gumihulladék veszélyes

Hogy növeljék versenyelőnyüket, a gumigyártók egyre strapabíróbb gumiabroncsokat dobnak piacra, melyek tartósságuknak köszönhetően kedveznek a gépjármű-tulajdonosoknak, az élővilágnak viszont egyáltalán nem. A használt gumiabroncsok a természetbe kerülve súlyos környezeti károkat okoznak, elcsúfítják a környezetet, és lebomlásuk évtizedekben mérhető, akár 50 évbe is telhet.

Szintén komoly környezetterhelést jelent a gumihulladék elégetése, az ugyanis szén-monoxid-képződéssel jár és számos olyan vegyület szabadul fel közben, ami ártalmas az egészségre. Némelyik vegyület ezek közül rákkeltő hatású, de akadnak olyanok is, amik születési rendellenességhez vezethetnek. Az égett gumi ezen felül igencsak kellemetlen szagú, így már csak ezért sem jó döntés az égetés.

Mi legyen a használt abroncsokkal?

használt gumiabroncs elszállítás

A gumihulladék termelődés együtt jár az autózással, azonban a biztonságos kezelés elsősorban a személyes felelősségvállaláson múlik. Kevés gépjármű-tulajdonos van tisztában azzal, hogy a hulladékudvarokban átveszik a használt abroncsokat, ráadásul évente egy szettet térítésmentesen lehet leadni. Ennél lényegesen egyszerűbb megoldás a gumiszervizben hagyni a használt garnitúrát, ezzel pedig szeretnek is élni a tulajdonosok, még akkor is, ha van egy minimális költsége.

A veszélyes hulladék kezelése innentől a gumiszerviz felelőssége, ez magába foglalja a gyűjtést, illetve a használt gumi elszállítást, utóbbit azonban célszerű kiszervezni. Egy olyan cég, ami törvényesen akar eljárni, illetve figyelembe veszi a környezetvédelmi szempontokat, megfontoltan választ partnert a feladatra, hiszen ez a szakszerű hulladékkezelés záloga és egyben az újrahasznosítás lehetősége is.

A használt gumiabroncsok új élete

Az abroncsok újrahasznosításával kapcsolatban három nagyobb területre bonthatjuk a lehetőségeket, ezek a következők:

  1. Az abroncsok elsősorban anyaguk miatt bizonyulnak hasznosnak, a gumiból gyártott őrlet szolgálhat például sportpályák alapjaként, de a kinyert acélnak, textilnek is megvan a maga helye.
  2. Fontos megemlíteni ezen felül az energetikai hasznosítást, ebben az esetben a gumihulladékot fűtőanyagként használják fel erőművekben, cementgyárakban, de a pirolízis technológia is ide tartozik.
  3. Szintén gyakran alkalmazott megoldás az újrafutózás, ami tulajdonképpen egy felújítási eljárás, melynek lényege, hogy egy új futófelületet visznek fel a használt gumiabroncsok felületére.
használt gumiabroncs elszállítás

Az újrahasznosításban rejlő lehetőségeket kihasználják ezen felül a vegyiparban és az építőiparban, sőt, meghökkentő módon még kreatív célokra is használnak gumihulladékot, ez utóbbi azonban elenyésző mennyiség, inkább csak a szemléletformálás egy módszerének tekinthető.

Bármilyen formában kezd is új életet a gumi, annyi biztos, hogy csak akkor lehet opció az újrahasznosítás, ha a gumiszervizek is foglalkoznak a kérdéssel. Ha a Te cégednek még nincs partnere a használt gumiabroncsok elszállítására, nálunk a legjobb helyen jársz, hiszen ez is tevékenységi körünket erősíti. Érdekel a lehetőség? Lépj velünk kapcsolatba elérhetőségeink egyikén!


Elérhetõségek
Telefon:+36702995760
E-mail: imrekornyezetvedelmikft@gmail.com