Miért a használt gumi elszállítás a legjobb út?

2023. aug 31. | Használt gumiabroncs elszállítás

Ha a fölöslegessé vált abroncsoktól használt gumi elszállítás útján szabadulsz meg, megkímélheted magad a büntetésektől, és még a bolygó is hálás lesz a döntésedért!

A gumiabroncsokat néhány évente cserélni kell, ilyenkor pedig felmerül a kérdés, hogy mit lehet kezdeni a hulladékkal. Összegyűjtöttünk néhány opciót, amit jobb messziről elkerülni, de természetesen mutatjuk azt is, milyen megoldás van, ha szeretnél minden szempontból okosan dönteni a kérdésben.

Amit semmiképpen se tegyél az abroncsokkal

Talán a legrosszabb, amit tehetsz a használt gumiabroncsokkal, ha egy út széli árkot szemelsz ki végső nyughelyükként. Miért?

  • Ne feledd, olyasmiről van szó, ami összetételéből adódóan kifejezetten környezetszennyező, lebomlani pedig csak igen hosszú idő alatt tud.
  • Rossz példát mutatsz másoknak, a tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy ahol megjelenik pár abroncs, ott rövid időn belül egyre több lesz.
  • Kockáztatod a lebukást, ami nem csak egy meglehetősen kínos helyzetet szül, hanem komoly büntetéssel is járhat.

Ahogy az az előbbiekből kiderült, nem egyszerű lakossági, hanem veszélyes hulladékról van szó. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a lomtalanítás nem opció, a kukába pedig már méretüknél fogva sem kerülhetnek a használt gumik – egyszerűen nem szállítják el, hiába is próbálkoznál meg ezzel a megoldással.

Ami még esetleg megfordulhat a fejedben, az az égetés, de azt ajánljuk, ezt is gyorsan felejtsd el. Egyrészt hatalmas mennyiségű káros égéstermék szabadul fel, másrészt garantáltan akad valaki, aki észreveszi a fekete füstoszlopot vagy megérzi a szagot, a lebukásnak pedig ebben az esetben is büntetés az eredménye.

4 megoldás, amiben érdemes gondolkodnod

A fentiekből egyértelműen következik, hogy olyan megoldásra van szükséged, ami abszolút törvényes és egyben erkölcsileg is vállalható. Mutatunk most 4 ilyet, melyek közül a végére hagytuk azt, amivel szerintünk a legjobban jársz:

Használt gumiabroncs elszállítás
  1. Kreatív megoldások a kertbe: Bár a használt gumiabroncsok veszélyes hulladéknak minősülnek, ha pár darabot megtartasz, nem fognak megbüntetni. A gumiból lehet virágtartó, kerti bútor vagy akár hinta, ám mindez bármilyen ötletes is, csupán ideiglenes megoldást jelent.
  2. Kijelölt hulladékudvarok: Évente egy garnitúra gumit ingyenesen leadhatsz a hulladékudvarok egyikében, ehhez lényegében csak lakcímkártya kell. Amit fontos tudni, hogy csak személyautó és kisteherautó abroncsoktól lehet megszabadulni ilyen módon, az ügyintézés pedig olykor nem túl gördülékeny.
  3. Gumiszerelő műhelyek: A műhelyek többségében leadhatod a gumikat, ezt azonban a legtöbb helyen csak díjfizetés ellenében teheted meg. Ők csak a megfelelő tanúsítvánnyal rendelkező cégnek adhatják át a hulladékot, ám sajnos nincs garancia arra, hogy mindenhol így járnak el.
  4. Használt abroncs elszállítás: Ennél jobb megoldást aligha találsz, hiszen egyszerű és kényelmes. Bár díja ennek is van, ez az opció a bolygónak is kedvez, mivel ilyen tevékenység csak a megfelelő engedélyek birtokában végezhető, ez pedig garancia arra, hogy a hulladék oda kerül, ahova kell.

Használt gumiabroncs elszállítás és a fenntarthatóság

Használt gumiabroncs elszállítás

A megfelelő helyre leadott abroncsokat feldolgozzák és újrafelhasználják, első lépésként felaprítják, majd a megtisztított gumicsíkokból őrleményt készítenek. A különböző szemcseméretű granulátumokat többféle területen használják, ilyen például a játszóterek és sportpályák burkolása, a tetőfedés, az útépítés, a vasúti közlekedés, de az autóalkatrész gyártás, sőt, a zajvédelem is.

Miért olyan fontos mindez? Magyarországon 40 ezer tonna hulladékgumi képződik évente, ez pedig nem csekély mennyiség, ám hazánk kötelezte magát arra, hogy ebből 15-20 ezer tonnát feldolgoz. Ebből Te is kiveheted a részed, ha a használt abroncs elszállítás mellett döntesz. Válaszd a környezetbarát utat, bízd ránk a fölöslegessé vált gumikat!


Elérhetõségek
Telefon:+36702995760
E-mail: imrekornyezetvedelmikft@gmail.com