Egy jó megoldás van: palatető bontás

2024. ápr 30. | Palatető elszállítás

Vannak olyan témák, amikről nem lehet elégszer beszélni, és a palatető bontás jelentősége éppen ilyen!

Könnyen lehet, hogy nem is tudsz róla, de a házad tetején komoly veszély rejtőzhet: a palatető. A pala az 1960-as és 1970-es években népszerű volt, azóta viszont kiderült, hogy azbesztet tartalmaz, ami egy rákkeltő anyag. Ha palatető van a házadon, fontos, hogy tudd, mit kell tenned, ezért elsőként szeretnénk megmutatni, milyen lehetőségeid vannak!

1. A tető a helyén marad

Ez a legolcsóbb megoldás, viszont egyben a legkockázatosabb is, hiszen amennyiben a tető sérült, azbesztpor kerülhet a levegőbe, ami komoly egészségügyi kockázatot jelent. Ehhez már csak extra bosszúság, hogy a sérült palatető beázhat, ami további károkat okozhat a házban, súlyos költségeket vonva maga után.

Ha mégis úgy döntesz, hogy a tető marad a helyén, fontos, hogy rendszeresen ellenőrizd, és ha sérülést tapasztalsz, azonnal fordulj szakemberhez, semmi esetre se próbáld meg magad eltávolítani a palatetőt. Tudod kell, hogy ez a megoldás hosszú távon nem fenntartható, előbb-utóbb foglalkozni kell a palatetővel.

palatető bontás, palatető elszállítás

2. Bontás nélküli felújítás

Ha pusztán anyagi szempontból vizsgáljuk meg a kérdést, ez a középút. A bontás nélküli felújítás esetén a tetőt egy új réteggel fedik le, ez lehet lényegében bármi, ami az adott helyszínen szakmailag megfelelő, a lényeg, hogy megakadályozza, hogy azbesztpor kerüljön a levegőbe. Biztonságosnak mondható tehát, ideiglenes mindenképpen.

Fontos azonban, hogy bontás nélküli felújítást csak akkor szabad elvégezni, ha a tető nem sérült, ezen felül a munkát csak tapasztalt szakemberre szabad bízni. A bontás nélküli felújítás szintén nem oldja meg a palatető problémáját hosszú távon, a tetőt egyszer le kell bontani, és olcsóbb biztosan nem lesz a szakszerű munka.

3. Palatető bontás

Ez a legbiztonságosabb megoldás, ami kíméli az egészséged, de a pénztárcádat kevésbé. A palatető bontását csak azbesztmentesítési tanúsítvánnyal rendelkező szakember végezheti, a legszigorúbb munkavédelmi előírások betartása mellett. Ebben a kérdésben nincs kompromisszum, ha a palatető bontás mellett döntesz, rá kell szánnod a pénzt.

A jó hír viszont, hogy teljes mértékben biztonságos megoldást választasz, ami mindenképpen fontos, de még inkább felértékelődik, ha az egész család érintett a kérdésben. Van viszont néhány lehetőség, ami segíthet egy kicsit visszaszorítani a bontás és palatető elszállítás költségét, lássuk ezeket!

palatető bontás, palatető elszállítás

Tippek a költségek minimalizálásához

Nem kell az első céget megbíznod, amelyikkel felveszed a kapcsolatot. Keress több lehetséges szolgáltatót és kérj be árajánlatokat. Fontos viszont, hogy ne csak a szolgáltatás ára alapján dönts, foglalkozz a színvonallal, böngészd át a referenciákat, és ami még okos dolog, hogy járj utána az esetleges rejtett költségeknek.

Bizonyos esetekben jogosult lehetsz támogatásra az azbesztmentesítéshez. A támogatási programok eltérőek lehetnek a lakóhelyedtől függően, ezért érdemes tájékozódni az illetékes hivatalnál. Fontos tudnod továbbá, hogy az ilyen pályázatokkal többnyire nem pénzbeli támogatást lehet elnyerni, hanem a pala elszállítás és az ártalmatlanítás lehetőségét.

Hogyan válassz megbízható céget?

A legfontosabb, hogy győződj meg róla, hogy a kiszemelt cég rendelkezik érvényes engedéllyel a palatető bontására. Az engedélyt a helyi önkormányzatnál vagy a környezetvédelmi hivatalnál akár ellenőrizheted is, ha nem szeretnéd a véletlenre bízni a dolgot. Ne feledd, az engedély nélküli azbesztmentesítés illegális, valamint veszélyes környezetvédelmi és egészségügyi szempontból.

A palatető bontás és elszállítás komoly feladat, ezért fontos, hogy alaposan tájékozódj, mielőtt döntést hozol. A fenti információk segítenek a legjobb döntést meghozni a házad és a családod biztonsága érdekében. Védekezz okosan az azbeszt okozta veszéllyel szemben, bízd a munkát tapasztalt szakértőinkre!


Elérhetõségek
Telefon:+36702995760
E-mail: imrekornyezetvedelmikft@gmail.com