Építési hulladék szállítás és az újrahasznosítás lehetőségei

2023. szept 29. | Veszélyes hulladék szállítás

Az építőipari munkálatok hulladékának nem kell a bolygót terhelnie. Bízd ránk az építési hulladék szállítást és ismerkedj meg az újrahasznosítás lehetőségeivel!

A kisebb-nagyobb lakásfelújítások, nagy volumenű építési projektek, bontások, valamint a cement- és téglagyártás elképesztően nagy mennyiségű hulladékot termel. Csupán egyetlen év leforgása alatt nagyjából 30 millió tonna építési hulladék keletkezik Magyarországon az ilyen munkálatok alkalmával. Egyértelmű, hogy ez olyan mennyiség, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni, különösen akkor, ha számításba vesszük, hogy ezek egy része veszélyesnek minősül.

Ezért kell foglalkozni az építési hulladék kérdésével

Az építőipari munkálatok során keletkező hulladék a legkevésbé sem tekinthető egyszerű szemétnek, vagyis nem kezelhető azzal együtt, ugyanis sok esetben egészségre ártalmas anyagokat is tartalmaz. A veszélyes anyagokból különféle mérgező gázok szabadulhatnak fel, és szép számmal akadnak olyan épületmaradványok is, amik rákkeltő hatásuk miatt problémásnak.

Minden hulladékot, amit a munkálatok kitermelnek, szét kell válogatni, fajtánként elkülönítve kell tárolni és kezelni már a helyszínen. Bizonyos esetekben mindezt pontos nyilvántartásban kell vezetni, továbbá minden esetben foglalkozni kell az építési veszélyes hulladék elszállításával. És hogy mi ezzel a cél? Természetesen az, hogy semmi ne kerüljön illegális lerakóba, hiszen ez egyrészt komoly környezetkárosítás, másrészt nem is minden haszontalan, amit hulladéknak nevezünk, sőt!

Ma már egyértelmű, hogy az újrahasznosításé a jövő

Az újrahasznosítás műszaki-technológiai feltételei adottak, melynek köszönhetően a másodlagos nyersanyagok térhódítása már megkezdődött. Az újrahasznosításra való törekvés már most jelentősen, egyes becslések szerint 5-10%-kal csökkentette az építési célra felhasznált ásványi anyagok mennyiségét. A nyersanyag kímélése azonban csak az egyik előny, amit az újrahasznosítás tartogat, arról sem szabad megfeledkezni, hogy mindez hulladéklerakó-hely megtakarítással jár.

Építési hulladék szállítás

A másodnyersanyagként való hasznosítás jelenleg nagyjából 30%-os arányra tehető, ám tudjuk jól, hogy a bolygót már túlontúl kihasználtuk, ezért az építési hulladék környezetkímélő, gazdaságos hasznosítása fontos és aktuális feladat. Ehhez azonban – ahogy arról már szót ejtettünk – arra van szükség, hogy már a keletkezés időszakában külön legyen kezelve minden, hiszen ez megkönnyíti és gazdaságosabbá teszi az előkezelést.

Akkor tehát kinek kell elszámolnia a hulladékkal?

Építési hulladék szállítás

Az eddig leírtak alapján jogosan merülhet fel a kérdés, hogy kié a felelősség, azaz kinek a feladata gondoskodni a helyes tárolásról és kezelésről, az építési veszélyes hulladék szállításról, illetve kit terhel ennek költsége. Itt is a nemzetközi környezetvédelmi szabályozás egyik alapelve, „A szennyező fizet” elv érvényesül, a hulladékkal tehát az építtetőnek kell elszámolnia.

A szállítás során elsősorban a különböző hulladékfajták kódszámára, az úgynevezett EWC számra kell figyelni. Aki megrendeli a szolgáltatást, annak meg kell adnia a megfelelő kódszámot, ami elsősorban a hulladékkezelést hivatott elősegíteni, ugyanakkor meghatározza a lerakási, szállítási árakat is. Amit még fontos tudni ezzel kapcsolatban, hogy a kódszámot átminősítheti a kezelő, amennyiben úgy látja helyesnek.

Ha Neked még nincs partnered az építési hulladék szállításra, nálunk a legjobb helyen jársz, hiszen szakszerűen és precízen dolgozunk, amivel a környezetet és a Te munkádat is támogatni tudjuk. Várjuk megkeresésedet!


Elérhetõségek
Telefon:+36702995760
E-mail: imrekornyezetvedelmikft@gmail.com